» Nejsem zdejší

Čajovna » Čítárna » Heathrowský kotrmelec

Heathrowský kotrmelec

Cestování přes letiště Heathrow je nyní zábava, informoval nás magazín Prizma. Proč? Protože nás od letadla do letištní haly sveze roztomilý elektrický autobus, který si se sebou umí poradit sám. Se Studentskou autoškolou je zase zábava samotné řízení. Užijete si v ní popojíždění v koloně, rozjíždění do kopce s ručkou či pohyb po zledovatělé silnici pod dohledem zábavného instruktora. 
Zábava a užívání panují už delší dobu veřejnému prostoru s nesesaditelností habsburských vladařů, obvykle ještě pod dohledem strnulé šedé eminence ve formě slova „více“. Kromě toho, že navádějí k buransky mělkému a bezohledně poživačnému způsobu života, nesou v sobě ještě („jako bonus“) významový kotrmelec.

V jejich kořenech jsou zapletena slovesa žít a bavit se. První sloveso jsme zvyklí chápat kvalitativně neutrálně – člověk koneckonců žije, i když živoří – , druhé sloveso v nás však vyvolává dojem pozitivně stráveného času. Má se to s ním podobně jako se slovem příjemný, které také chápeme pouze pozitivně, dokonce jako cosi kultivovaného (možná nás k tomu svádí v něm obsažená jemnost), ačkoliv jde o adjektivum příbuzné se slovesem přijímat. Přijímáme často z nutnosti, ne pro dobrý pocit. A televizní přijímač má ke kultivovanosti také daleko.

Sloveso bavit souvisí, jak jsem našel v etymologickém slovníku, se slovesem být. Je to takzvané kauzativum neboli účinné sloveso ke slovesu býti, tedy sloveso, které vyjadřuje činnost jistého činitele působícího tak, aby děj proběhl – například sloveso věšet je kauzativum k viseti (aby něco viselo, je třeba to pověsit). Zjednodušeně řečeno, aby něco bylo, je třeba to bavit. Kam se ale poděla očekávaná sranda, prča, řachanda, kterou u bavení očekáváme? Nezmizela, protože nikdy nebyla. A stejně jako není součástí samotné zábavy, není ani součástí letištního odbavení, zbavení se vánočního stromečku nebo výbavě do hor.

A v tom tkví právě heathrowský kotrmelec. Na popojíždění zapařeným autobusem po londýnské ranveji totiž nic k popukání není. Právě proto je to zábava.

Čajovník

Diskuse k příspěvku

Melichárek (11. 10. 2011, 23.04): Hezky jsem se zasmál a ještě odcházím poučen. Příjemné čtení. #doublewin

» Rozšířené hledání

Poslední hosté

Čajovník
(31. 8. 2023, 17.17)
Káťa
(3. 8. 2023, 21.10)
Adam
(1. 8. 2023, 15.15)
Filip
(1. 8. 2023, 11.34)
Oky
(1. 8. 2023, 10.52)


Poslední příspěvky

FOK 2007

Olivounské memy

Zelené epilogy

Blonďák a Haďák na procházce

Genetická poradna Póla P.

Čajovna 3.2 (zalito 2002 — sceděno 2024) | | Čísla účtů | Hajzlík